XRF-mätning, en strålande nyhet

posted in: Miljö | 0

Skånes Båtförbund har skapat förutsättningarna för att ta reda på vad bottenfärgerna på båten innehåller. XRF-mätning är en icke-förstörande metod som, med hjälp av röntgenstrålning, tar reda på vad färgskiktet består av. Det primära är att fastställa att det inte innehåller TBT, en riktigt elak kemikalie som stör reproduktionen av vattenlevande organismer. TBT medförde imposex som innebar att honor utvecklade hanliga könsorgan. TBT bryts inte ner och den kan inte säkert kapslas in med spärrfärgskikt. Enda sättet att bli av med den är blästring eller skrapning av botten med insamling av det giftiga färgskrapet.
Båtunionen har satt ett ambitiöst mål att kontrollmäta alla båtar som används i havsmiljö i jakten på TBT. Då färger med TBT förbjöds 1989 för båtar mindre än 25 m längd anser man att båtar nyare än 1996 inte behöver mätas., Äldre båtar skall kontrolleras och ägaren får ett mätprotokoll som bevis på att båten är ”ren”. Mätprotokollet är sedan en värdehandling, t.ex vid köp och försäljning av båten.

Kontrollmätningen skall genomföras av en utbildad mätförrättare. Skånes båtförbund har ordnat utbildning av 12 mätförrättare under mars månad. Utbildningen har skett inom ramen för Svenska BåtUnionens XRF-projekt. Mer info i länken. Här kommer en nyhet. Kontakta oss för mer info.