Den här gången besökte styrelsen östkusten och det anrika Simrishamns segelsällskap. Klubbens historia börjar på Thulins konditori där några folkbåtentusiaster med Herbert Möllerström i spetsen träffades och bildade 1935 Simrishamns segelsällskap. Samma år genomfördes den första Simrishamnsseglingen. Det blev även början till Herbert Möllerströms 40 åriga ordförandeskap.
Redan från början blev kappseglingen sällskapets kännetecken. Kappseglingar började under åren avlösa varandra. 1945 startade första Hanöregattan och 1962 Bornholm runt ”I förfäders kölvatten….”. Veteranen i denna tävling blev Bertil Eliasson som genomförde 40 starter och fullföljde 38 tävlingar. Under Guldpokalen för nordiska folkbåtar deltog 1992 inte mindre än 75 båtar. Tävlingar för nordiska folkbåtar genomförs än i dag i SM-klassen och sällskapet brinner verkligen för denna båttyp. Växande verksamhet krävde en samlingslokal vilket resulterade 1959 i ett bygge av ett klubbhus som under åren har genomgått en del ombyggnader. 1985 byggdes klart småbåtshamnen vilken blev mer anpassad till att ta emot det ökande antalet gästande båtar. SimSS värnar mycket om sin historia och har en fantastisk bild- och filmarkiv som är verkligen en riktig guldgruva inte bara för klubbmedlemmar men även för folkbåtsentusiaster. En av rariteter är en film från kappseglingen 1941. För att bevara bildskatten har en del material digitaliserats och gjorts tillgänglig även i den formen.
Idag har Simrishamns sällskap ca 300 medlemmar. Verksamheten finansieras av medlemsavgifter, sponsring och uthyrning av klubblokalen. Hamnen ägs av komunnen som sköter båtplatser och underhållet. Det stora intresset för kappsegling fortsätter även idag. Varje år anordnar klubben Bornholm runt som har blivit en riktig folkfest och ingår numer i Seglarvecka i Simrishamn. Aktiviteterna pågår inte bara till havs. Klubben har då även ett brett utbud sociala evenemang som jazzkonserter, marknadsbesök, festlig invigning och avlutning mm. Under resten av båtsäsongen erbjuds grillkvällar på fredagar, eskader och utbildning i kappseglingsregler. Återkommande evenemang är Sillens dag i augusti. En dag full av aktiviteter där även politiker och sjöräddningen medverkat. Samarbete med Rönne sejlklubb resulterar i klubbarnas besök hos varandra. Höstsäsongen inleds med ålagille som följs under hösten och vintern av torsdagsträffar som infaller första torsdagen i månaden. Kvällar lockar många medlemmar då det bjuds på intressanta föredrag inom olika områden.
Under 2018 kommer alla seglingsarrangemang att marknadsföras under namnet ”Sail Österlen 2018”. Här kommer det att ingå SM för Nordisk folkbåt (v.27), Guldpolalen för Nordisk folkbåt (v.28) samt Seglarveckan med Hanöregattan, Bornholm runt: ”I förfäders kölvatten…” (v.30). Seglaraktiviteter kommer att följas med många trevliga och spännande evenemang även på land.