Hemma hos… Borstahusens segelsällskap

posted in: Styrelsemöten | 0

Årets första styrelsemöte ägde rum hos BSS, Borstahusens segelsällskap. Vi blev välkomna av ordförande Uve Puls (sedan 2010), utbildningsansvarig Dag Ekelund, Marcus Blidberg från hamnkommitté och Gösta Tornborg från hamnförvaltningen. Föreningen bildades i augusti 1950 och idag har den drygt 500 medlemmar. Medlemmar arbetar ideellt och det finns en stor gemenskap i klubben. Under vintern, då mötena i hamnen inte är lika naturliga, träffas man i klubbhuset under tisdagskaffe. Väldig populära är seniorluncherna en gång i månaden där brukar delta 40-50 herrar. Verksamheten är inriktad på olika sorters tävlingar. Under senaste åren har man satsat på större tävlingar vartannat år. Vid sådana tillfällen samarbetar föreningen med Landskrona stad. Ett lyckat och värdefullt samarbete för båda partners. Värt i detta sammanhang är att nämna MOTH 2018 European Championship . En annan stor tävling är Laser EM där sist deltog över 250 båtar. Vad gäller kursverksamheten så anordnar klubben i egen regi navigationskurser och seglarskolan. Det är olika aktiviteter 3 gånger i veckan. Juniorverksamheten går som i andra klubbar lite upp och ner.

Borstahusens historia börjar redan 1776 då bröderna Borste ansökte om lov att bygga vid hamnen ett hus där de kunde sälja sin fångst. Snart fick de en granne och en till. Den goda tillgången till fisken, framförallt silen lockade så pass många att knappt 100 år senare hade Borstahusen 500 invånare. Under 1800 bodde där 198 familjer vilket gav 760 invånare. Flera hus och gator byggdes och ett samhälle formades. Tyvärr i mitten av 1800-talet drabbades Borstahusen av koleran då 31 personer dog. Själva hamnen byggdes 1866 och bekostades till drygt hälften av staten. Resten betalades av landstinget och fiskarna själva. Borstahusen fick sitt officiella namn 1876 i samband med firandet av 100-årsminnet av tillblivelsen. Efter nästan 60 år moderniserades hamnen med hjälp av statliga pengar samt Säbyholms Sockerbruk och Borstahusen själv. Hamnen var då en fiskehamn men omfattade även skuttrafik.

 

Efter bildande av BSS 1950 nästa milstolpe i hamnens historia var 1983 då kommunen överlät driften av Borstahusens hamn till Borstahusens Segelsällskap genom att hamnen och området närmast hamnen arrenderas. Administrationen sköts från verksamhetsåret 2013 av Borstahusens Hamnförvaltning AB, vilket ägs till 100% av Borstahusens Segelsällskap. Förvaltningen har en stabil ekonomi och under de senaste 4 åren har man inte behövt höja båtplatsavgifterna. Djupet i hamnen är upp till 3 meter och det sker en regelbunden muddring vartannat eller var 5:e år beroende på behovet. I hamnen erbjuder man ca 280 platser utan något krav på ett medlemskap. För bara några år sedan hade man ca 300 platser men eftersom det tillkom flera större båtar som var man tvungen att ändra på storleken på en hel del platser.

 

 

 

Vackra detaljer mitt i renoverings kaoset 🙂