Internationella flytvästdagen

posted in: Okategoriserade | 0

HÅLL ER FLYTANDE! 

Båtsäsongen är här och det är fantastiskt. Vi har väl alla längtat efter att få komma ut på sjön och njuta av båtlivet. Men hur sjösäker är du? Tillhör du kategorin som tycker att flytväst på sjön är onödigt och har en massa argument för varför du inte behöver det? 


Internationella flytvästdagen
Den 21 maj infaller internationella flytvästdagen, en dag värd att uppmärksammas. Inga äkta makar, barn, barnbarn, syskon, föräldrar eller övrig släkt och vänner, ska behöva sörja någon för avsaknaden av något så självklart som en flytväst. Så vi uppmanar alla att använda flytväst, och inte bara när ni är ute på sjön. Många olyckor händer när man ligger med båten i en hamn och springer omkring på båten. Tänk också på att ha flytväst på barnen när de befinner sig på bryggorna och på hamnplanen. En olycka händer så lätt!

Även om du inte är rädd om dig själv, så har du kanske familjemedlemmar och vänner som skulle sakna dig något förfärligt om du förolyckades på sjön. Och om anledningen var att du inte använde flytväst, skulle du vilja att dina nära och kära var tvungna att leva med den vetskapen och ständigt ställa sig frågan: Varför hade han inte flytväst!

Och ja, vi skriver han, för bland de som omkommer på sjön varje år i samband med fritidsbåtsolyckor, är övervägande delen män mellan 50 – 80 år*.
Men självklart ska alla i båten ha flytväst.

Det finns många undanflykter och ”flytvästen är i vägen” ” jag kan simma”, är bara några av dem. Idag finns det flytetyg i massor av olika varianter och färger. Flytvästar som ser ut som jackor och täckvästar. Självutlösande flytvästar. Praktiska seglarvästar. Rosa. Blå. Vita. Röda. Det allra bästa är självklart att använda en flytväst som syns tydligt om du faller över bord. Men den allra bästa flytvästen är den som blir använd!

Har ni vänner som ska följa med på båten som inte har flytväst, så finns det massor av flytvästdepåer runt om i landet där man kan hyra eller låna flytvästar.

VI ÖNSKAR ER EN UNDERBAR OCH SJÖSÄKER BÅTSOMMAR!
Skånes Båtförbund

*statistik Svenska Livräddningssällskapet