Hemma hos… Domstens båtklubb

posted in: Styrelsemöten | 0

 

Med längtan till sommaren…¨
Bild: wikipedia.org

Årets första styrelsemöte ägde rum inte mindre än hos Domstens båtklubb. Det kändes skönt att en mörk och blåsig januarikväll kliva in i klubbens trevliga och varma lokal, Havsbrisen. Klubblokalen är en samlingslokal för Domstens Byförening, Domstens Båtklubb, Domstens Idrottsförening.

Domsten är ett gammalt fiskeläge med anor från 1500-talet då det nämns för första gången i samband med frakten av sten till bygge av Kronoborgs slott. Den nuvarande hamnen är dock betydligt yngre och fick sin nuvarande form i början på 70-talet. Den ägdes från början av Helsingborgs kommun som så småningom började arrendera hamnen till båtklubben. På 90-talet fick klubben köpa upp hamnen och nu drivs den som en andelshamn.

Med hjälp av medlemspengar har hamnen sedan dess byggts upp. Stenhögar och sluttningar jämnades för att göra hamnplanen mer tillgänglig. Senaste stora investeringen ha inneburit att norra piren fick en slät och fint betongyta. Naturförhållande kräver fasta utgifter för muddringsarbete. Varje år muddras det för 150.000 – 200.000.

Båtklubben har ca 300 medlemmar och 150 båtplatser. Gemenskapen kännetecknar verksamheten. Av en gammal tradition hålls en arbetsdag, efterföljd av en gemensam lunch och årsmöte, alltid den 1 maj. Här förenar man den sociala samvaron med skötsel av hamnen. Alla båtar brukar sjösättas på en och samma dag och det är viktig hur de tas upp på land för att sjösättningen ska gå smidigt. Under vintern placeras båtarna på uppställningsplatsen som är en del av hamnplanen. I klubben finns det ett stort intresse för veckoseglingar som har funnits i 30 år. Det är ingen kappsegling men många båtar deltar. Återigen, det är gemenskapen som är viktigt och inte tävlingskänslan.

I nästan direkt anslutning till hamnen finns det en härlig 500 meters sand- och badstrand med en 30 meters lång brygga och bra faciliteter som dusch, toalett, lekplats, grillplats mm. Läget lockar många badsugna gäster och klubben har infört en frivillig parkeringsavgift på 20:-/dag. Ett försök som inte så många trodde på men som visade sig att de som besöker hamnen och stranden visar generöst sin uppskattning att kunna njuta av de fina omgivningarna.