Hemma hos… Skanörs Båtklubb/Skanörs Hamnförening

posted in: Styrelsemöten | 0

Årets femte styrelsemöte avhölls hos Skanörs Båtklubb där vi välkomnades av hamnkaptenen Peter Björck samt Anders Mattsson och Leif Wessel från Hamnföreningen.

Hamnen ligger västligast på Falsterbonäset sedan mer än 1000 år tillbaka. Dock har den flyttats under århundradena efter hur landslinjen har förändrats. Den nuvarande platsen ligger längre västerut än den låg i begynnelsen.

Storhetstiden inträffade under 1200 och 1300-talen och hamnens betydelse minskade succesivt under 1500-talet i takt då tillgång till silen blev sämre. Hamnen fungerade dock som en handelshamn fram till sena 1800-talet då järnvägen tog över transporterna. Med åren har hamnen ändrat sin karaktär, från fiskehamn till fritidshamn. Dagens hamn delas mellan Skanörs Båtklubb, Skanörs Yachtklubb och fiskare.

Klubbens historia tar sin börja 1961 då Skanörs båtklubb bildades, hamnen drevs då i en kommunal regi. Bara några år efter bildandet, nämligen 1969, har man startat ett återkommande Light vessel race vilken blev en väldig uppskattad tävling. Tävlingarna utvecklades under åren och 1985 höll man i Skanör en SM i H-båt och 1987 VM i Funboard. 1991 ägde den första matchracing rum.  Av de senaste tävlingarna är värd att nämna SM i finnjolle 2010 och 2013, SM i C55 2015, SM i Starbåt 2017 samt Allsvenskan 2019. När vi samtalar om klubben så nämns även med stolthet klubbens första Atlantseglare, Uno Hylén.

Klubben har också en lång tradition vad gäller segling för barn och ungdomar, inte minst med tanke på de aktiva sjöscouterna som fanns redan i slutet på 50-talet men aktiviteterna för unga seglare tog egentligen riktigt fart 2008. Skanör är en badort där många barnfamiljer bor och kommer till därför under senare åren har man verkligen satt fokus på juniorverksamheten.

Medlemskapen i klubben är för hela familjen, även för de familjemedlemmar som inte seglar. Här kan man nämna en grupp Sailing Ladies som träffas regelbundet i klubbhuset, utan att de själva är aktiva seglare. För klubben är det viktigt att alla i hamnen ska integreras. De som har en båtplats i hamnen måste vara medlemmar i klubben. I klubbens regi anordnas en hel del aktiviteter bl. populära klubbmästeriet.

Själva hamnen drivs idag av Skanörs Hamnförening som bildades 1993. Hamnen arrenderas från Vellinge kommun. Arrendetiden är för närvarande 15 år vilket ger god stabilitet när det handlar om framtiden. Hamnföreningen svarar för driften av hamnen. Klubbarnas medlemmar är obligatoriskt medlemmar i hamnföreningen. Medlemskapen är relativt hög men åt andra sidan är båtplatsavgiften lägre. Medlemmar har en arbetsplikt och går bl.a. som vakter under sommaren.

Kommunala politikerna ser värde i hamnen och är intresserade av dess utveckling. Klubben och föreningen har haft presentationer och rundvandringar för lokala politiker vilken resulterade i bra diskussioner och gemensamma planer för hamnens utveckling. Det i sin tur utmynnade att en gemensam projektgrupp bildades. Gruppens uppdrag var att framställa riktlinjer kring badbryggor, parkeringen etc. I samarbete med stadsarkitekten har man nu tagit fram ritningar på nya bryggor flytbryggor som enligt planen ska vara klara 2021. Utbyggnaden kommer att ge 20 nya gästbåtplatser vilket är välbehövligt då hamnen är liten men välbesökt av gästbåtar. Nu är det ca 150 platser och lång kö till båtplatser över 30–35 fot. Ett krav för att få ha en båtplats är att vara skriven i kommunen.

De nya bryggorna ska vara modernare, bredare och anpassade till nutida båtar. Permanenta platser med maxgräns på 12,5 meter. Kommunen investerar i hamnen och medlemmarna bidrar med sin expertis och praktisk hjälp. Hamnföreningen står idag inför valet för att ombildas till en ekonomisk förening eller ett aktiebolag.

Skånes Båtförbund tackar för en intressant presentation av båda verksamheterna.