SkBf:s yttrande angående vindkraftsparken

posted in: Miljö | 0
By Mariusz Paździora - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11233768
By Mariusz Paździora – Own work, CC BY-SA 3.0

 

Danmark planerar att bygga två nya vindkraftparker i Öresund, utmed Sveriges riksgräns vid,  Nordre Flint 3,5Km utanför Malmö och Aflandshage 12,5Km utanför Skanör och Falsterbo.

I slutet av november har Skånes Båtförbund, genom sin ordförande Kjell Holst, skickat in till Naturvårdsverket ett yttrande rörande den planerade vindkraftsparken Nordre Flint i Öresunt. Nedan publicerar vi den inskickade texten.

 

 

Yttrande rörande vindkraftspark, Nordre Flint i Öresund.

Ärendenummer: NV-07428-19

Skånes Båtförbund vill med anledning av planerna att etablera en Vindkraftspark, Nordre Flint i Öresund lämna följande synpunkter:

Öresund är ett mycket trafikerat sund med över 40 000 fartygspassager per år. I norra delen av sundet finns ett trafiksepareringsområde och i södra delen passera fartygstrafiken genom två muddrade rännor. Det finns flera kommersiella hamnar med tung trafik. Situationen i Öresund har behandlats i en rapport från 2006, Navigational safety in the Sound between Denmark and Sweden (Øresund). 

VTS sund har nyligen angivit ett område nordost om Saltholmen som speciellt uppmärksamhetsområde p.g.a. mängden fartygspassager. På både danska och svenska sidan finns flera fritidsbåtshamnar. Fritidsbåtarna används både för kappseglingar i sundet och för rekreation och naturupplevelser.

En vindkraftspark skulle starkt begränsa områden, där fritidsbåtarna skulle kunna segla. Den kommersiella fartygstrafiken och fritidsbåtarna kommer att konkurrera om det utrymme som finns tillgängligt, utanför hamninlopp och i de muddrade rännorna.

Ur miljösynpunkt bör också framhållas att de grundare områdena i Öresund är fiskens barnkamrar. En utbyggnad av en vindkraftpark i sådana områden kommer att skada möjligheten till reproduktion av vattenlevande varelser.

 

Ängelholm den 27 november 2019

Kjell Holst
Ordförande 
Skånes Båtförbund